Sunday, June 25, 2017

Eid mubarak!

Eid mubarak to all!

I did not feel i'm truly success for the past ramadhan. At times, i just feel so weak that i have to break my fast, and use the rukhsah that has been bestowed upon breastfeeding mums. Guilty, yes! But i have to. I need to survive for kids. And if i can apply rukhsah for salah, then why not for fasting? But some people just don't get it. Laughing when they knew i couldnt make it on time to qadha my last year's fasting. And giggle again when they knew i didnt complete one month of fasting not because of menses.

I miss bangi
We went back to kedah for eid 5 days earlier, and since there will be kenduri on the 3rd syawal, we will only go back to bangi on the 4th. Redha? Yes, trying to. But i couldnt help for feeling sad, missing my mak and to have those silly sissy chats with my siblings. And a few incidents on the 1st day of syawal makes me want to fly back to bangi on the dot. Huhuhuhu

Overly reacted ummi???
I just dont know. I still cannot write what happened that makes me feel like such. Maybe one day i will jot down in here. But, in short. Please. Whoever you are. Whenever you want to bring someone else's kid/s, INFORM their parents first. Be a responsible and thoughtful adult. Just because I know how clumsy my daughter is.

May Allah bless me with serenity. Still cannot move on with what had happened.

No raya picture for this post. Not in the mood.

#cepatlah boleh balik bangi

Friday, April 21, 2017

Bersyukurlah

Sarah tak berapa sihat harini. Batuk dan selsema sejak malam tadi. Tak terkira berapa kali dia bangun menjerit nangis2 sebab tak selesa. Adam pun siap bangun sekali bila kakak dia nangis. Ummi tersepit kat tengah2, dihimpit dua anak yang meragam. Konfius sangat, taktau nak pujuk yang mana dulu.

Kurangnya sabar si ummi
Abang pulak ke melaka harini, kena bawak kereta. Sarah tak pergi sekolah. Bila kakak sarah kat rumah, adam pun tidur cak2 je. Bila tak cukup tidur, mulalah meragam nak berdukung saja. Kakak pulak tiba2 harini jadi macam2 ragam asyik mintak makanan yang for surely ummi tak kasi (sejuk2, berminyak, dan benda2 boleh induce lg byk kahak). Bila tak bagi, meraung satu alam. Allahu Rabbi.

Kakak sarah tak terkira berapa kali kena marah. Last sekali dia kena marah i.e. bebel dengan ummi tadi, sarah kata "sorry, ummi. Lain kali sarah tak buat dah". Lepas tepuk2 sikit, akhirnya sarah tidur. Sambil susukan adam, ummi pun scroll fb sekejap. Terbaca satu post dari one dear senior masa kat kisas dulu.

Anak first dia didiagnose ada GDD, anak second ada dyslexia, and anak bongsu pun doc diagnose ada GDD. Tapi dia positif sangat. In fact, willing to share dengan public pasal family dia in a very informative and positive tone. Ma Sya Allah. Tabarakallah, kak salwa. May Allah bless her. Insaf sangat lepas baca tu.

Ummi yang sarah baca terbalik ba dengan da pun ummi dah start nak pusing2 biji mata. Just imagine that lady berusaha ajar anak dia baca dari umur 4 tahun sampai 7 tahun, tapi still tak berjaya. Astaghfirullah. Anak bongsu dia umur 2 tahun lebih baru boleh jalan, yang ummi ni adam sebelas bulan belum jalan, dah konfius2 "adam ok tak agaknya ??". How ungrateful i am! Astaghfirullah!!!!! Rasa nak menjerit geram kat diri sendiri sebab kurang bersyukur.

Anak-anak sihat, semua tu nikmat. Even anak2 tu sendiri adalah nikmat, rahmat yang sebenarnya ujian untuk ibubapa. Bersyukur tak kita as parents? Kadang2 lupa (most of the time memang lupa) Allah bagi anak2 yang senang diurus tu ujian, kesusahan untuk mengurus anak2 pun sama jugak ujian. This is a major reminder for me. Whatever it is yang Allah bagi, be it susah atau senang, bersyukurlah. Keep calm and be positive. Dah lama tak guna mantra, "SAYA BERSYUKUR, TENANG DAN BAHAGIA". Allah pasti bagi jalan keluar pada hambaNya yang meminta.

Ummi mintak maaf, anak2. I'm still struggling to be a better ummi for both of you. Semoga Allah redha dengan segala usaha ummi, dan Allah pandu segala perbuatan, emosi dan pemikiran ummi & walid dalam membesarkan kalian. May Allah ease and bless.

Tuesday, January 3, 2017

Sarah's first day @ school

Finally, after much questions from sarah, 'bila sarah nak sekolah?', 'kenapa sarah tak sekolah?'; ummi and walid decided to enroll sarah into little caliph bandar seri putra. Why not pasti? Pasti yang dekat dengan rumah dah penuh. Yang satu lagi jauh, and quite mencabar untuk ummi yang dah 4 tahun tak memandu ni. Huhu.

First day
Tak susah nak bangunkan sarah. Sebut sekolah je terus mata dia celik. Sehari sebelum dah siap beli helmet pink. Tapi sebab hari hujan pagi ni, dan ummi pun menyibuk nak fefeeling hantar sarah, kena naik kereta. Ummi beria nak turun hantar sarah, so walid stay dalam kereta pegang adam. Masuk je tadika, ada this one little boy tengah meraung. Sarah terus jadi takut. Tapi pujuk dia ambil gambar dulu, and slowly bawak dia ke teacher. Teacher terus guide bawak masuk dalam. Ummi ter'paksa rela' tinggalkan sarah dan bermulalah episod melodramatik ummi tanpa sarah di rumah.

Adam dan ummi
The first day was not so bad. Sebab walid ambil cuti! Hehehe. Siap pergi cs beli barang rumah pagi tu dan pergi tesco pulak lepas ambil sarah. Walid siap day off sebab nak escort ummi, tengok ummi bawak kereta sorang-sorang masa ambil sarah. Not alone actually. With adam at the back, tolong buat backgound sound setiap kali ambil kakak. Huhu

We miss u, kakak sarah!
Bukan adam je yang tercari-cari kakak sarah, ummi pun sama! Haha. Asyik buat ayat syahdu je setiap kali buka tv. Dah terbiasa tengok kartun dengan sarah pagi-pagi. But now, rumah senyap je T_T. move on please, ummi. Haha. Oklah. Ummi pun syukur sangat dengar feedback daripada teacher, kata sarah ok sangat. Siap komen kata sarah boleh tahan talkative. Huhu. Ummi doakan sarah gembira, berjumpa dan berkawan dengan rakan-rakan yang baik, dan belajar banyak perkara bermanfaat kat sekolah. Bittaufiq wannajah, kakak sarah! Semoga di dalam jagaan Allah selalu. ♡♡♡♡