Monday, August 24, 2009

Gasping for air

Ramadhan kareem...

running out of time to complete all the assignments, presentations and all the preparations before NurSS AGM. i'm already suffocate.

Ya Rabb, bless us to undergo this difficult time. Hoping that all this 'buzy'ness will not affect our quest of searching the true blessings from HIM.

Selamat beribadah ^_^

Wednesday, August 12, 2009

Hero sebenar...

one of my favourite subjects in this semester - Issues in Nursing.
most probably sebab Sr Arbaktun berjaya mengupas topik yang diajar dengan begitu menarik dan kritikal.

satu demi satu isu yang dikemukakan Sr Arbaktun di dalam kelas. isu PLKN, antara keberkesanan dan pembaziran. yang paling menyayat hati, isu 'masalah sikap' sebilangan kakitangan jabatan agama, yang dilihat terlalu memandang enteng aduan-aduan yang dikemukakan pasangan-pasangan yang mengalami masalah rumahtangga.


si A: "saya ada masalah dengan suami saya. saya dah tak boleh tahan dah. dah lama saya bersabar. apa yang boleh saya buat?"
si B: "cuba awak rujuk pada jabatan agama."

sampai di jabatan agama...
staff: "sabar dulu ya, puan. pasti ada jalan penyelesaian. puan balik dulu, bincang dengan suami"

adakah respon staf jabatan agama ini salah?

failure in assessing the human needs...
sekiranya masalah yang dihadapi oleh si A only involving trivial matters, mungkin respon itu bertepatan. what if si A already had been abused for the past one year by her husband? then, berfungsikah jabatan agama sebagai pusat umat Islam mendapatkan perlindungan dan sokongan?

they just want to seek for refuge...
jangan kita terlalu lantang menuding jari pada golongan liberalists, e.g. Sisters in Islam, sekiranya kita sendiri gagal mengoptimakan fungsi jabatan agama dan NGO-NGO Islam seumpamanya. pendekatan aktivis-aktivis Sisters in Islam yang lebih santai, mesra dan prihatin menjadi kunci utama lebih ramai wanita yang mecari sumber perlindungan dan hak asasi daripada golongan mereka.

i am a bit shocked when i watched 3R and one of the SIS's activists talked about syariah perundangan keluarga Islam (and she is not even wearing hijab!). Mereka dilihat sebagai hero yang mempertahankan hak-hak wanita Islam, sedangkan sudah terang lagi bersuluh ada beberapa perkara yang jelas bertentangan dengan hukum Islam yang sebenar.



Muncullah hero-hero yang sebenar!
dalam diam, aku mahu menjadi sebahagian daripada hero-hero itu. bukan kemahsyuran yang aku mahukan. bukan juga puji-pujian yang aku dambakan. dengan ilmu yang sekelumit cuma, aku mahu semua insan-insan sejenisku melayari kehidupan di atas jalan yang benar lagi lurus. aku tidak mahu mereka menjadi mangsa-mangsa kerakusan sebilangan kaum adam yang gagal membuktikan ke'lelaki'an mereka yang sebenar.

kalau kita mampu menjadi lemah lembut dan begitu bersantun di hadapan kaum adam, mengapa kita tidak lebih prihatin dan jauh lebih mesra apabila berhadapan kaum sejenis?

berusaha menjadi insan yang lebih 'approachable'.. ^_^

Wednesday, August 5, 2009

Menghitung hari...

Menghitung hari...
kapankah sakit tekak dan selsemaku akan surut? dah rimas sebab kena pakai mask almost every time, esp bila naik public transport (paling tak suka bila jadi centre of attention)

Menghitung hari...
bilakah idea-idea bernas akan muncul untuk assignmentsku yang super banyak itu

Menghitung hari...
masa sudah suntuk untuk aku bermalas-malasan di rumah. banyak tugasan yang menanti di bumi Kuantan. hmm..

Menghitung hari...
when does this pandemic outbreak will be over?

one week off for all nursing students. a bless? perhaps. tapi bila memikirkan kelas-kelas yang terpaksa diganti nanti, rasa berdenyut-denyut kepala. huhu.

i received a call from Kulliyyah's office when i was handling the NurSS's meeting during that afternoon. (pidot couldn't make it as he was already got viral fever).
me: "oh, so semua students cuti sampai isnin ni?"
kak shikin: "nursing students saja. tolong inform kawan-kawan yang lain ye."
me: "ok, kak. tapi esok kitorang ada kelas dengan students allied. nak kena pergi jugak ke?"
kak shikin: "tak payah. pesan kat semua buat self-study ya."
me: "ok. thanks akak"

that's the beginning of it all. bermula dengan the 'fever outbreak' among first year students, then, mendapat arahan dari admin untuk bercuti. di'extend' pulak selama seminggu. hmm..

NOTE: bersabarlah di atas ujian ini. walaupun jadul kata semua ni bala, pasti ada hikmah di sebalik semuanya. ada 'ibrah yang boleh diambil.

1. Peliharalah alam sekitar (say no to open burning, smoking or any type of actions that may lead to pollution). ada doctor yang kata, ramai orang kena demam tropika (most probably sebab cuaca yang agak teruk sekarang ni. boleh tengok berita kat tv, betapa sangat tidak sihatnya bacaan indeks pencemaran udara kat Malaysia sekarang ni)

2. being extra hygienic (tv pun selalu pesan supaya basuh tangan properly. credits to all nurses sebab dah biasa basuh tangan dengan tertibnya - for those yang memang amalkan saja. ^_~)

3. tanda-tanda akhir zaman. perlu usaha keras untuk menambah bekal ke akhirat sana.

4. Mungkin Allah nak bagi kita rehat n banyak-banyak ingat pada Dia. mungkin sebelum2 ni kita terlampau sibuk dengan urusan dunia, sampai kita tak sedar pun yang kita dah hampir burn out. Mungkin. Allahu 'a'lam

and He Knows the best!