Sunday, June 28, 2009

Cuppies mode again

especially for maryam & athiq



2nd attempt for Zul & Ainur


totally satisfied. puas! walaupun minggu ni agak memenatkan, again, the cupcakes relieved all the strains. sangat2 menyukai roses itu ^_^

Monday, June 22, 2009

Bersahabat sampai ke syurga

setelah hampir 2 minggu ber'hibernasi' di rumah, keluar juga aku akhirnya. perjalanan hujung minggu kali ni sungguh menyentuh hati.

NANSA 2nd Meeting
Alhamdulillah, segala perancangan berjalan dengan lancar. program yang sepatutnya berlangsung selama 2 hari berjaya di'ekspres'kan selama satu hari sahaja. two thumbs up for my dearest friend, Fiey, for gathering the representatives from the nursing schools in this meeting. being the so called 'pioneers' of this association surely need lots and lots of sacrifices and hard work, but i'm quite optimist that within this one year, all of us will be able to get the juniors well prepared to run the association. (optimistic: pengaruh kuat daripada perumal) ^_^

Perasaan yang aneh...
masa yang berbaki sehari, aku manfaatkan untuk bertemu sahabat-sahabat di gombak. ada beberapa individu yang aku teringin sangat untuk berjumpa, sehinggakan berdebar-debar tatkala beberapa saat sebelum mata bertentang mata (humm! apakah ini? ^_~)

words of wisdom by amni
amni, my roommate in matric, pj. i'd never met her since i went to kuantan. owh, rindu. a special friend that really taught me to treasure the knowledge. kalau ada student uia yang begitu menyanjung tinggi pada ilmu, amni lah orangnya. kalau ada student uia yang paling hormat dan selalu rujuk pada mu'allimnya, amni lah orangnya. dalam sehari, topik-topik perbualan amni mostly akan berkisar tentang subjek2 pelajarannya (hadith, al-Quran) dan ustaz n ustazah yang mengajar. tak pernah rasanya aku dengar amni mengumpat. hmmm..

on the lovely sunday morning, aku bergegas ke bilik amni (tak tau kenapa berdebar yang teramat sebelum jumpa amni. huhu), cuba untuk tak mengganggu rancangan amni ke library. she's still the same. the same dilligent, brilliant and nicest girl i've ever met. she did asked me a few questions, tapi aku jawab ala kadar. instead, aku yang tanya soalan bertalu-talu. sangat-sangat teruja bila dengar amni berceloteh. aneh sungguh perasaan ni! aku nak dengar amni bercerita lagi dan lagi. but, i know, it's time to leave. amni gave me the best souvenir of all. amni janji nak hantar email pasal article2 yang amni tulis sepanjang amni jadi RA. ^_^ . nak jadi hebat macam amni.

susah senang bersama
lepas balik dari gombak, aku bergegas pulang. ada janji yang perlu ditunaikan. teman siti (kawan baik aku sejak tadika, yang jugak jiran aku. hihi. selang sebuah rumah.) ke klia, to fetch up hajar and her friends.

sekali lagi, perasaan aneh tu muncul kembali. borak-borak dengan siti sepanjang perjalanan ke klia. aku rasa cukup tenang, ditambah pulak dengan jalanraya yang agak lengang dan bayu malam yang dingin. serious rasa macam dalam drama. watak utama, aku dan siti. hihi.

bila kecik2 dulu, kalau kena marah ngan mak atau bapak, aku akan mengadu kat siti. sampai nangis2 mengadu kat siti. like an elder sister of mine, siti akan pujuk and bagi nasihat-nasihat yang tak mungkin orang sebaya aku akan beri. sampaikan kalau nak pergi lawatan mana-mana pun, kalau aku cakap siti ada, guarantee mak akan kasi pergi. (macam babysitter pulak rasanya)

bila masuk sekolah menengah, masuk kelas arab dengan siti. i still remember that she wrote an essay about her bestfriend. no surprise, it was me that she wrote about. hihi. terharu sangat2 dah time tu. siti yang mula-mula ajar aku pakai socks, pakai long sleeves bila start masuk sekolah menengah, pakai tudung tutup dada and we do share the same interest, NASYID!! pendek kata, siti ni ala-ala ustazah peribadi aku. huhu.

i grow up with her. masuk sekolah rendah yang sama, form 1-form 3 pun sekolah n kelas yang sama. masuk form 4, aku masuk kisas, siti masuk smap kajang. siti sedih sebab nak masuk kisas sekali ngan aku (sebenarnya aku yang sedih, sebab siti takleh nak jaga aku dah.hu~). surat yang jadi penghubung. then, siti ke DQ and we finally meet again in IIUM.

bila aku nangis, she will wipe away my tears immediately. i just can't imagine who am i right now, if she is not around. hebat sungguh percaturan Allah. thank you Allah for this wonderful gift that You grant on me.


Persahabatan atas nama Allah (ustaz Adlan Abd. Aziz):
"persahabatan yang tidak dicemari langsung apa-apa niat tidak baik atau kepentingan diri atau prasangka dan perbuatan buruk"

Kalau ustaz hasrizal kata, suami isteri kena usaha untuk bercinta sampai ke syurga, sungguh, aku mahu bersahabat dengan sahabat-sahabat aku ni sampai ke syurga! dah selalu sangat aku baca orang menulis pasal sahabat-sahabat mereka yang baik setelah mereka 'tiada'. selagi mereka masih ada, i want to dedicate my deepest appreciation to all my friends out there for simply being my friends.

Sunday, June 14, 2009

Homeless to Harvard

iqah tukar channel bila aku ke dapur. "ish, kacau daun sungguh", aku mengomel sebab tengah tengok kartun barbie (tolonglah, hum. barbie???). malas nak bising-bising di pagi ahad yang indah. layan je la. so, here is the story.


Homeless to Harvard (synopsis)
Based on a true story. Liz Murray, the daughter of a loving but extremely dysfunctional Bronx family. Liz is a young girl who is taken care of by her loving, but drug-addicted parents. Liz becomes homeless at 15 and after a tragedy comes upon her, she begins her work to finish high school. Though she started high school later than most students, and remained without a stable home while supporting herself and her sister, Murray graduated in only two years. She was awarded a New York Times scholarship for needy students and accepted into Harvard University.

Never give up spirit
she has this spirit that miraculously accompany her to face all the hardships. even her own best friend doubted whether she can go to university. but, she has this 'i don't care' attittude that later changed her life forever. (kedegilan yang membawa kepada kejayaan. ^_^)

love your parents no matter what!
during the interview for the scholarship, Liz Murry mentioned that she loves her mother so much. she will always remember how her mom used to love her (before her mom was indulged with drug and later develop schizophrenia and died).

i am so in love with this story. mungkin jugak sebab zaman kecil-kecil dulu pernah berangan nak masuk harvard (sebab nampak macam pandai). haha. aku suka semangat liz yang bersungguh-sungguh dan know exactly what she wants to achieve. ending of the story pun best. liz kata (lebih kurang la ye), dia ceritakan kisah dia kat semua orang sebab nak kurangkan bebanan yang dia tanggung. supaya semua orang dapat sama-sama tanggung bebanan yang dia alami. cerdik kan?

p/s: sedangkan orang yang 'homeless' pun boleh masuk harvard, kita yang hidup dengan nikmat yang mencurah-curah ni? hmmm.

Saturday, June 13, 2009

'mak cik' mode is finally over

both of my nephews had already went back to sabah. no more listening to the high pitch screaming of yusuf, and also no more drypers with yasir's poop to be changed. going to miss them for sure.

yusuf in his 'good' mood


dah start nak buka kelas vokal (scream, yusuf! hihi)

Saturday, June 6, 2009

A&E versus OT

2 weeks in A&E and also 2 weeks in OT. both are specialized areas, but i would rather be in A&E than in the cold, dull OT (jahat!!). both have their own pros n cons, but i think i "grew up" faster in A&E compared to OT.

Deras, dik! Deras!
this is the common sentence that the staffnurses in A&E ever said or yelled to us. haha. the first time i heard this, "Deras?" mumbling by myself, tried not to blurt it out loudly. "isn't it supposed to be used for running water, eg: air sungai yang deras. isn' it?"how lumpy i was. deras means cepat, hurry up! hihi.

H1N1???
it was such a tremendous experience for us whenever we encountered any case of suspected H1N1. huhu. wearing the mask for most of the time in the emergency department made us 'cool' enough to scare all the other patients. hihi.

exhausted...
the longest operation that i witnessed was thyroidectomy, which took more than 4 hours to finish. huh. didn't have any idea how exactly the surgeons can stand still long enough up to more tha 5 hours! (tabik spring ^_^). but at least the surgeon did recognized me and he did explained a little bit about the operation to us.

cries of the babies in OT
this was the best part of being in OT. the soothing sound of the babies crying, gasping for air ^_^ reminded me of the sweet memories that i had at the labor room. lots n lots of lscs cases during our shift (best sangat2). i even got the chance to be the circulating nurse (in about 10 minutes, seriously, no other staffnurse as the circulating nurse ^_^) and helped out the scrub nurse. wheeee!

the clinical posting in this semester was awesome! however, one month of having an ample time for rest at home is much more TREMENDOUSLY WONDERFUL! hihi. need to rejuvenate myself before the new semester begins and entitle as the final year student. hmmm....