Monday, December 28, 2009

percutian yang amat seronok!

it was supposed to be a.hud & k she's honeymoon. but, it ended up aku n iqah pun muncul sekali. ini semua gara-gara the spooky house. hihi. sangat-sangat best! the breathtaking view berjaya melapangkan fikiran yang agak kusut kebelakangan ni. alf syukran abg hud n kak she ^_^ (iqah too, for making me realize how talented i am in taking the pics. hee)







so, who's next? hihi

Sunday, December 27, 2009

mabruk, ya akhi!

Muhammad Hud & Nur Hasiba
18th dec 2009 / 1 muharram 1431 hjr
kota bharu, kelantan





congrats abg hud n kak she. berakhir sudah zaman bujang abangku yang seorang ini. hihi. semoga sentiasa beroleh mawaddah dan rahmah.


Barakallahu lakuma... barakallahu 'alaikuma... wa
jama'a bainakuma fii khair

Tuesday, December 8, 2009

mencintai bumi UIAM

this semester will be my final semester in IIUM. to be frank, only now i do realize how grateful i am to be in this garden of knowldege and virtue...

how i end up studying in here
menyorot kembali sejarah lama... lepas spm, dapat offer ke pusat asasi UM. tapi, aku berkeras kat mak n bapak, aku taknak pergi sebab nak tunggu offer UIA. (haha... i don't know what's in my mind at that moment... yang aku tau, aku mesti masuk UIA, even though i know nothing about UIA... humm, apakah?^_^)

my best years
i can say that being in matric pj for two years was my best years of life. i really love the environment. tempat yang aku sungguh gilai dan rindui -the LIBRARY-. bila takde kelas, sangat-sangat suka duduk di library. yang pelik, bukan untuk study subjek-subjek pelajaran, tapi searching for all genre of books. tempat baca surat khabar, a.k.a. "kapal terbang" (kak timah n ija should know this) pun dah cukup untuk menghiburkan hati aku. other than that, konsert nasyeed yang sangat banyak! i think i never miss any one of it. hoho. semua pun aku layan
ramadhan.... kenangan yang teramatlah indah apabila berterawikh di masjid sebelah UIA tu. not only during ramadhan, even waktu-waktu biasa pun rasa terpanggil-panggil untuk ke masjid tu (walaupun sisters takdela berpeluang untuk ke sana sekerap brothers... hu. sigh~)

kuantan..oh..kuantan...
what can i say after i entered kuantan campus? masjid? dari first year sampaila dah final semester ni, tiang-tiang ceracak masih lagi tersergam indah... library? buku-buku yang ada, tersangatlah limited... konsert nasyid? boleh dibilang dengan jari...

ria said: maka bersyukurlah!
apa yang tiada sering dikesalkan. inilah fitrah manusia, kan? tapi aku tak mau jadi manusia yang kufur. maka, hum, bersyukurla dengan apa yang ada di bumi UIAM ni. rasa sangat teruja bila baca entry dalam blog ibu neli menara gading..menara ilmu... al-azhar, havard dan uiam.


my dear friends,
people look up upon us- the IIUM graduants! UIAM berjaya melahirkan ramai para ilmuan. Triple ICE, satu konotasi yangtak mungkin aku jumpa di mana-mana universiti pun kat Malaysia ni. by holding firmly on the IIUM vision and mission, percayalah, anda bisa menjadi seorang Muslim yang super hebat! (kalau tak percaya, check semula visi dan misi UIAM. hihi)

manfaatkan segala apa yang kita perolehi di bumi UIAM ni. even though we may not find the true picture of IIUM among some of the residents, why don't we, ourselves become the true image of IIUM itself - potraying the true colours of IIUM - the garden of knowledge and virtue

note: pastinya jadul ber'bulu' bila baca entry aku kali ni.. hahaha