Sunday, March 29, 2009

Kenapa saya suka rumah saya?


entry kali ni di post ketika hatiku meluap2 rindu yang teramat pada rumah dan kedua ibu bapa (hu~ nak balik rumah!!)

di saat orang lain sibuk menelaah pelajaran, pemikiranku melayang-layang teringatkan rumah.

sila baca ayat- ayat seterusnya mengikut nada budak lelaki dalam iklan petronas sempena hari kemerdekaan (tak ingat tahun bila..hee)

kenapa saya suka rumah saya?
"sebab dari kecil sampai besar, i grow up in this bumi tercinta..bandar baru bangi."

kenapa saya suka rumah saya?
"sebab kat rumah ada mak, ada bapak, ada kak la, ada abg hud. bila aku balik rumah, mesti rasa bahagia yang teramat sebab mak suka masak sedap-sedap bila aku balik (walaupun iqah and pi'e selalu bising-bising bila aku buat macam-macam request..huhu)"

kenapa saya suka rumah saya?
"sebab kat rumah i can be the 'real' me. hihi. without having any fear of being judged. hanya keluarga kita yang akan cinta dan kasihkan kita tanpa sebarang syarat. (tak kisah aku buat perangai pelik macam mana sekalii pun, they will always love and nourish me all the time). sweet kan?"

kenapa saya suka rumah saya?
"sebab baiti jannati. there is no other place like home...huhu"

i can list out thousands of reasons why i love my home but that does not really matter. the happiness and serenity that you feel at home, bukannya bergantung kepada besar dan cantiknya rumah anda. tapi, satu KEIZZAHAN. home is where you put your heart in to it (just like me, hihi..)

p/s: dapat panggilan dari mak before jawab first paper final exam pagi td...

emak: "ok tak pagi ni?" (setelah mengadu sambil menangis yang beria kat mak malam tadi, of course la emak taktau aku nangis. hihi. teknik cover yang berkesan)

me: "ok je. habis baca gitu-gitu je. mak doakan humm ye. doa mak kan lebih makbul"

emak: "insyaAllah. semoga tenang dan dapat jawab exam dengan baik, dan dapat keputusan cemerlang. (ayat skema mak every time aku call before jawab exam... huhu)"

inilah ayat motivasi aku setiap kali sebelum jawab exam. walaupun skripnya sama setiap kali aku call, tepi tetap menyirap ke seluruh tubuhku, sampai kan segala neurons in my brain jadi super duper active bila teringat ayat-ayat ni. semoga segala urusan dipermudahkan. amin. T_T

Friday, March 27, 2009

Earth Hour

8:30PM local time, wherever you live on planet earth. Saturday 28 March 2009
SWITCH OFF THE LIGHT! SAVE THE EARTH :)

Wednesday, March 25, 2009

The Awakening

this entry is not about the famous novel by Kate Chopin. huhu, this is all about me. after attending the preview of esq program (organized by src) last night, rasa lebih bertenaga and bersemangat sikit. pak-pak indonesia itu berjaya menyentuh hati para penonton yang hadir (including me T_T). walaupun mendapat kritikan-kritikan 'membina' daripada rakan-rakan se-wardku. huhu. seriously memang worth it fees tuh. you all should experiance it yourself (dengan nada yakin dan bersungguh, sehingga berkerut dahi)

3 days left before our final exam (exclusively for nursing students, pelik kan kulliyyah ni? huhu). all i have to do is speed up to finish revising all the syllabus + extra focus!!!



all the best everybody. let us put our best effort. bukan semata-mata untuk dapatkan high GPA or CGPA, but much more than that. to strive for the sake of Islam and serve the ummah by all the knowledge that we possess. May His blessings accompany our noble effort in seeking the knowledge. amin.

Thursday, March 12, 2009

they are truly special

one of the requirements for our community subject in this semester is to have at least one visit to disabled patient's house. today was indeed very memorable. start dengan visit antenatal and postnatal patients with staffnurse rohani (i.e. tengok baby yang cute2. huhu), then, ke rumah yang pertama.



zulhilmi, 7 years old child with cerebral palsy. macam blurr sikit time tu (almaklumlah first time), but we tried so hard to get as much information as we can from the mother. lessons from the visit:
  • try dapatkan info tentang rehabilitation of CP children, esp. in Kuantan (sebab beza macam langit dengan bumi if nak compare facilities yang ada kat KL and Kuantan)
  • nurses must have complete documentation tentang visit yang diorang dah buat as references in advance (sebab susahnya kitorang nak start all over balik and tak dapat nak tengok progress of development)
  • ensure you are very well prepared before the visit (esp. bila bab nak bagi health education. your information must be accurate but yet simple to be understood by the mother)

the second house, amirul syafiq, 6 years old, Down's syndrome child (seriously terhibur dan rasa lebih bersemangat untuk terus hidup, bila jumpa syafiq. haha. tq dik! T_T)


syafiq sangat-sangat bijak. tak tau berapa kali dia salam kitorang, and bila dia cium pipi aku.. huh, tersentuh yang teramat! terharu. paling aku teruja, bila dia sebut kalimah "la ilaha illallah" (before die baling semua mainan yang kitorang pass kat dia. huhu). aku tak berhenti ketawa tengok aksi-aksi comel syafiq. sampai kene baling dengan botol air pun aku still boleh tersenyum and ketawa. huhu. takpe2, syafiq punye pasal. ^_^

they are both different in their own way. that's why i would rather called them "special", in stead of "disable". walaupun kita cukup sifat, hati and jiwa kita mungkin tak cukup kuat, tabah dan sesuci kanak-kanak istimewa ni.

try to have the sense of empathy to hear their inner voices calling for our kind attention and care. sharing is caring. caring is loving. ^_^

Friday, March 6, 2009

1st National Nursing Students' Symposium


Tomorrow will be the day. after a few 'hard' months, tomorrow is the day. i really hope that all the efforts put into this symposium will be blessed by Him. My special thanks to all the dedicated committees of NANSYM 09.

a glance about NANSYM 09:

NANSYM 09 stands for National Nursing Students' Symposium 2009, aim on gathering all nursing students from all over Malaysia to sit together and discuss the arising matters in the nursing world, particularly which are related to the students' issues.

the final and our main objective is to discuss on the proposal of establishing the first ever National Nursing Student Association (NNSA-just our brief idea. not yet decided actually).

Date: 7th - 8th March 2009
Venue: Auditorium KoM, IIUM Kuantan
Theme: Nursing Evolution in Malaysia: Seeing Things From A Different Angle

Among the main programs:
  • Plenary talks (by Prof Nik Safiah, Dr Faridah Hashim, and Matron Zainooriah)
  • Forum (moderator: Bro Mohd Said Nurumal)
  • Fiqh Medic (Talk by Ust. Hasrizal Abdul Jamil)
  • Meeting among student leaders
for more information, kindly log on to http://www.pronurss.myportal.my/

All the best everybody. after striving so hard to ensure this program is a success, do not ever forget to tawakkal only onto Him. caiyok :)