Tuesday, February 24, 2009

a booster...

one month before we have to seat for our final examination. somehow, rasa lebih cuak dan tertekan lepas lab session dengan bro said semalam. "its' all about knowledge" his words yang buat aku terpanar dan aku terus menoleh ke mawaddah, saling menjeling dengan penuh makna. i know i have to study, i know i have to do revision, i know, i know, and i know...

but all i need is time (alasan sungguh)..


"ni'matani mabghbunun fihima katheerun minan nas, as-sihah wal faragh"
dua nikmat yang sering disia-siakan kebanyakan manusia... kesihatan dan masa lapang


keeping an eye on time

no more time to be wasted. when it comes to talk about time management, for me, proper planning and immediate actions are vital to ensure things work accordingly. tak perlu cakap berdegar-degar, just take a very deep breath and START...

this video always be a good booster for me to keep on striving for my academic matters. most of the time, it really, really works

iium valedictory speech


p/s: dalam hati sering meronta-ronta dan mengeluh akan kesusahan, kepayahan, kesengsaraan dan macam-macam lagi onar dalam kehidupan seharian, kita selalu terlupa ada hiburan dari Allah yang kita jarang-jarang sekali tersedar. true friends that will always be there for you... duka hatiku sedikit sebanyak telah terubat... thanks sahabat


be more positive ye, hum!

Wednesday, February 18, 2009

the power of sleep

"dan dia menjadikan malam sebagai pakaian bagimu dan tidur sebagai istirehat, dan dijadikan siang untuk bertebaran (mencari rezeki)" (al-Furqan: 47)

assignments, presentations, exams n all types of tasks given had somehow affected my sleeping pattern. kalau dulu, after balik meeting (around 12 am)dah terus tidur (tak kesah keje dah siap or belum, tapi agenda tidur tetap berjalan dengan lancar dan selesa. huhu). sekarang dah tak boleh nak buat macam tu. i felt like 24 hours is not enough to fulfill all the 'amanah' given to me. bak kata imam Syafie: al-wajibat aktharu minal auqat (kewajipan itu lebih banyak daripada masa yang ada). so, i end up sacrificing my hours of night's sleep. sedih..~hu

why do i care so much about my sleeping pattern?

"sleep to be sexy, smart and slim"
(focus kat part smart ye. yang lain tu additional sahaja.hihi)

"to some people, the need for sleep is viewed as a sign of weakness. but, what people fail to realize is that; while you're asleep, every system in your is being fine-tuned, reset, cleaned up and restored t its optimal operating mode by an army of molecular trobleshooters. new things you have learned are being processed, memories are being organized abd stored, and the immune system is building a new contingent of natural killer cells to fight off battalions of infectious agents." ~Ellen Michaud~

on th other hands, when you fail to have a 'beauty sleep'. you are more prone to have any of these symptoms (dapat waktu kelas mental health :)):

  • impaired cognitive function
  • mental fatigue
  • impaired memory
  • inability to concentrate
  • perception changes
  • poor judgement
  • symptoms of irritability, withdrawal, susspicion, confusion, disorientation

rasanya macam dah experienced all the symptoms. huhu. paling tak best, when i'm starting to feel groggy and none of my systems are firing on all cylinders. i will not be able to think straight, make good decisions or even to remember where i put all my files and other stuffs (macam orang dementia, luckily k marlina always on my side to remind me of almost everything. tq sis :))

tidur sebagai satu ibadah...

"Hendaklah salah seorang di antara kamu bersolat ketika cergas, dan ketika mengantuk pergilah tidur" - imam bukhari dan muslim

makin banyak tidur, makin segar ke? not necessarily. depends on individual. yang penting, tidur yang berkualiti. nak tidur yang lebih nyenyak? jom kita sama-sama amalkan sunnah Rasulullah s.a.w. yang melakukan qailulah or what is called by the scientist today as "midafternoon quiescent phase' ataupun 'sleeping gate' sebab waktu tengahari dan awal petang badan kita akanjadi lemah dan lesu. simple je. just sleep for about 20 to 30 minutes during the noon, tapi akan rasa segar sepanjang siang n tidur yang lebih nyenyak dan 'lazat' di malam hari... nyum..nyum

JOM TIDUR!!! :)

Tuesday, February 10, 2009

abangku sayang...

this entry is dedicated to my beloved brother, abg hud (huhu...geli la plak)

abg hud selalu kata...
"ko ni selalu tiru aku kan? aku masuk kisas, ko masuk kisas... aku buat ni, ko buat ni...aku buat tu, ko buat tu... bla, bla, bla..."

abg hud selalu kata...
"jangan risau. tawakkal kena tinggi. insyaAllah akan ada rezeki turun dari langit... haha (sambil ketawa besar, walaupun i knew he really meant of what he said)"

abg hud selalu kata...
"jangan bagitau orang tau. ini adalah rahsia... (huhu, apa yang rahsia sangat tu?? hihi)"

abg hud selalu kata...
"belajar rajin-rajin, jangan jadi macam aku (tapi aku rasa abg hud rajin je..hmm??)" pesan abg hud sambil menyekeh-nyekeh kepala aku walaupun di khalayak ramai (takpe, tak kesah pun. hihi)

abg hud selalu kata...
"ko ni poyo la, humm. bla, bla, bla...."

apa-apa pun yang abg hud kata, aku suka nak dengar (walaupun kadang-kadang kata-kata dia agak menyakitkan hati...hihi). tapi, undeniably, most of the time, kata-kata abg hud memang menusuk ke qalbuku. tq bro for everything T_T

maka, dengan ini, aku menyeru kepada kakandaku, mohamad hud bin saleh huddin....

jangan sedih-sedih ye. setiap ujian yang melanda diri kita, pasti ada hikmahnya. nak ulang balik ayat kamu terhadap saya (hihi)... TAWAKKAL KENA TINGGI, HUD.. (ekeke..)... la yukallifullahu nafsan illa wus'aha... lagi satu, nak dedicate lagu hijjaz kat abg hud:

hidup tak selalunya indah,
langit tak selalu cerah,
suram malam tak berbintang,
itulah lukisan alam.

dalam senang, awasi kealpaanmu
dalam susah, hitunglah kesyukuranmu
SETITIS DERITA MELANDA
SEGUNUNG KURNIAANNYA

p/s: abg hud...terharu tak? hihi. choc fudge (secret recipe) satu slice, bleh? hehe.

my own space

Bismillahirrahmanirrahim...

formally officiating my new blog. even though it is not so much different from my previous blog (nama heading pun sama, sayang sangat2 nak tukar.. hu~), haha. simple pulak tuh, perhaps due to the time constraint (alasan lagi..huhu).

dah pertengahan semester... assignments, tutorials, programs, programs n programs lagi. to make it worst (ke ade hikmahnya?), awal march ni dah start clinical posting. tak prepare apa-apa pun lagi... juz pray for all the best thing that will ever happen to me.. Rabbi yassir wala tu'assir...