Tuesday, September 22, 2009

minal a'idin wal faizin...

making some reflections regarding this phrase on me...

dua bulan yang lepas, aku terasa berada di dunia yang asing. terasa seolah-olah hidup kami, students year 4 hanya berada di dalam kelas dan library. lemas, rimas dan lelah. our misery finally ended on the last day before we went back for hari raya break. but, i bet it will continue right after this eid break is over (assignment on health economics, preparation for running assessment in ICU during our posting there, proposal for final year project, and proposal regarding u41 issue-sori mr president, i tak sempat nak siapkan lagi. huhu-)

mode raya sememangnya dah hilang. bila sahabat-sahabat tak putus-putus mengucapkan minal a'idin wal faizin, aku tak berhenti-henti jugak mengucapkan amin. semoga dalam aku disibukkan dengan urusan2 duniawi tu, ada juga saham di akhirat andai niat aku melakukannya hanya untuk menegakkan deen yang tercinta. ameen T_T

ramadhan bulan tarbiah
orang selalu kata Ramadhan bulan tarbiah. for me, ramadhan memang bulan tarbiah. tapi medan jihad yang sebenar adalah 11 bulan yang berikutnya. mampukah kita terus istiqamah dengan amalan-amalan yang dilakukan dalam satu tahun yang berikutnya. dalam ramadhan kita boleh baca dan tadabbur al-Quran almost every time, tapi dalam bulan-bulan yang lain? dalam bulan ramadhan, kita mengejar solat jemaah setiap waktu, tapi dalam bulan-bulan lain? dalam ramadhan, kita berqiamullail setiap hari, dalam bulan-bulan yang lain? ramadhan kita mengunci mulut, hati, mata dan segala anggota dari segala pintu maksiat, tapi dalam bulan-bulan yang lain?

insan mulia pasca ramadhan
jom sama-sama tanam azam untuk jadi insan mulia pasca ramadhan. andai terlepas peluang mendapat keizzahan ramadhan, gunakan peluang bulan-bulan yang seterusnya untuk jadi Muslim terbaik. yang paling penting, cuba untuk jadi yang terbaik pada setiap masa, bukan hanya pada bulan Ramadhan saja. ~_^ semoga kita benar-benar tergolong di kalangan a'idin wal faizin. ameen^_^

Friday, September 4, 2009

Diari Ramadhanku....

Alhamdulillah, berkesempatan juga menulis di blog kesayangan. hampir setiap hari aku dijamah dengan presentations. lemah longlai badan terpaksa menyiapkan segala tugasan. lagi-lagi di kala laptop kesayangan mula meragam. mary kata, "anniversary eh, hum?" (gara-gara insiden malang laptop aku pada ramadhan yang lepas. huhu). sabar saja atas segala musibah. dah immune? perhaps.

sayonara, NurSS...
working with all the board members memang seronok. especially, bila ada meeting ad hoc di kalangan mainboard. surely i will remembber all those moments. hopefully, the new line up will be able to carry out the responsibilities much more efficiently. all the best, everybody! paling sayu, bila serah fail kat shikin (the new VP 1). shikin kata, "lepas ni awak takde, tinggal kita sorang-sorang". huh, sangat sayu. you are not alone my dear sister. yang pasti Allah sentiasa bersama kamu.

with all the mainboard of NurSS 08/09 (before our last meeting with DDSA)

my last Ramadhan with them...
dalam kesibukan menyiapkan segala tugasan, sempat juga me n my classmates berkelah di depan masjid negeri untuk ifthar bersama. sangat-sangat sweet.


bila dah final year ni, mudah benar aku beras sayu. sikit-sikit rasa macam syahdu je. mungkin jugak sebab dah sampai level geront punye group. bila grad, mesti takde dah nak rase pengalaman-pengalaman yang best mcm waktu belajar ni. that's why i'm trying my best to cherish all the remaining time, while i am still an undergraduate student. akanku gagahkan jugak diri untuk menghabiskan satu tahun yang terakhir. usaha keras ye, humm!

p/s: berusaha memanfaatkan Ramadhan yang berbaki...