Wednesday, October 7, 2009

ICU yang sangat menarik!

4 days in ICU. superb! sangat-sangat menyukai semua staffnurse yang bukan saja competent tapi sangat-sangat baik dan peramah. "tak sangka ada jugak staffnurse yang baik macam ni kat H...(no offense ye? hihi)", i uttered this during my first day in the ICU. sampai je kat ICU, terus tagging dengan staffnurse yang incharge for each patient. me n dayah tagged with S/N norani and what else could i say? she is extremely nice!

one to one, nurse to patient ratio
the best thing in ICU is that the patient will receive complete care and attention by the nurse. patient akan ditatang bagai minyak yang penuh. even when there's a single drop of blood on the bedshhet, the staffnurse will right away change it into a clean one. bagus kan? alcohol hand rub, tak pernah rasanya aku hand rub sekerap ni before aku masuk ICU. huhu.

drama suami mithali
a female patient, with Diabetes Mellitus, Chronic Renal Failure and also heart disease. umur, dalam 50++ i guessed (since this is not my patient, huu). si suami akan datang setiap pagi untuk buat peritoneal dialysis kat isteri dia. sangat setia menunggu si isteri. even when she was mumbling, crying for pain, si suami akan tetap sabar memujuk si isteri.

part paling sayu (i cried when i saw this), si suami tepuk-tepuk dada isteri bila si isteri macam sesak nafas, sambil berbisik kata-kata pujukan supaya si isteri bersabar. "jadul, tengok tu. nanti kalau dah jadi suami, jadi la suami yang macam ni. ada lagi ke suami macam ni zaman sekarang? time cantik memangla sayang, kalau isteri dah kedut2, sayang lagi ke? tengok pakcik tu. isteri die dah sakit tenat, plus, kaki kena amputate pulak tu, tapi still lagi setia dengan isteri dia", aku membebel kat jadul. huhu

jadul jawab simple je,"ada lagi lelaki macam ni."

hmm, i'm wandering, imagining myself at the makcik's place 3o years to come (nau'zubillah). suami aku akan jaga aku macam tu ke? hurmm... Allah knows the best. yang penting, aku sendiri kena contohi kesetiaan dan kesabaran pakcik tu. don't expect anything from your spouse, instead equip yourself to be the best as you can. ^_^

overall, ICU memang sangat best. now i'm in HOSHAS, doing my management posting. taktaula apa akan jadi time night shift next week. hu

No comments:

Post a Comment