Tuesday, September 22, 2009

minal a'idin wal faizin...

making some reflections regarding this phrase on me...

dua bulan yang lepas, aku terasa berada di dunia yang asing. terasa seolah-olah hidup kami, students year 4 hanya berada di dalam kelas dan library. lemas, rimas dan lelah. our misery finally ended on the last day before we went back for hari raya break. but, i bet it will continue right after this eid break is over (assignment on health economics, preparation for running assessment in ICU during our posting there, proposal for final year project, and proposal regarding u41 issue-sori mr president, i tak sempat nak siapkan lagi. huhu-)

mode raya sememangnya dah hilang. bila sahabat-sahabat tak putus-putus mengucapkan minal a'idin wal faizin, aku tak berhenti-henti jugak mengucapkan amin. semoga dalam aku disibukkan dengan urusan2 duniawi tu, ada juga saham di akhirat andai niat aku melakukannya hanya untuk menegakkan deen yang tercinta. ameen T_T

ramadhan bulan tarbiah
orang selalu kata Ramadhan bulan tarbiah. for me, ramadhan memang bulan tarbiah. tapi medan jihad yang sebenar adalah 11 bulan yang berikutnya. mampukah kita terus istiqamah dengan amalan-amalan yang dilakukan dalam satu tahun yang berikutnya. dalam ramadhan kita boleh baca dan tadabbur al-Quran almost every time, tapi dalam bulan-bulan yang lain? dalam bulan ramadhan, kita mengejar solat jemaah setiap waktu, tapi dalam bulan-bulan lain? dalam ramadhan, kita berqiamullail setiap hari, dalam bulan-bulan yang lain? ramadhan kita mengunci mulut, hati, mata dan segala anggota dari segala pintu maksiat, tapi dalam bulan-bulan yang lain?

insan mulia pasca ramadhan
jom sama-sama tanam azam untuk jadi insan mulia pasca ramadhan. andai terlepas peluang mendapat keizzahan ramadhan, gunakan peluang bulan-bulan yang seterusnya untuk jadi Muslim terbaik. yang paling penting, cuba untuk jadi yang terbaik pada setiap masa, bukan hanya pada bulan Ramadhan saja. ~_^ semoga kita benar-benar tergolong di kalangan a'idin wal faizin. ameen^_^

No comments:

Post a Comment