Sunday, June 14, 2009

Homeless to Harvard

iqah tukar channel bila aku ke dapur. "ish, kacau daun sungguh", aku mengomel sebab tengah tengok kartun barbie (tolonglah, hum. barbie???). malas nak bising-bising di pagi ahad yang indah. layan je la. so, here is the story.


Homeless to Harvard (synopsis)
Based on a true story. Liz Murray, the daughter of a loving but extremely dysfunctional Bronx family. Liz is a young girl who is taken care of by her loving, but drug-addicted parents. Liz becomes homeless at 15 and after a tragedy comes upon her, she begins her work to finish high school. Though she started high school later than most students, and remained without a stable home while supporting herself and her sister, Murray graduated in only two years. She was awarded a New York Times scholarship for needy students and accepted into Harvard University.

Never give up spirit
she has this spirit that miraculously accompany her to face all the hardships. even her own best friend doubted whether she can go to university. but, she has this 'i don't care' attittude that later changed her life forever. (kedegilan yang membawa kepada kejayaan. ^_^)

love your parents no matter what!
during the interview for the scholarship, Liz Murry mentioned that she loves her mother so much. she will always remember how her mom used to love her (before her mom was indulged with drug and later develop schizophrenia and died).

i am so in love with this story. mungkin jugak sebab zaman kecil-kecil dulu pernah berangan nak masuk harvard (sebab nampak macam pandai). haha. aku suka semangat liz yang bersungguh-sungguh dan know exactly what she wants to achieve. ending of the story pun best. liz kata (lebih kurang la ye), dia ceritakan kisah dia kat semua orang sebab nak kurangkan bebanan yang dia tanggung. supaya semua orang dapat sama-sama tanggung bebanan yang dia alami. cerdik kan?

p/s: sedangkan orang yang 'homeless' pun boleh masuk harvard, kita yang hidup dengan nikmat yang mencurah-curah ni? hmmm.

4 comments:

  1. hehe..kte pn tgk hr 2..bes kan cte 2..sgt motivated..n td tgk 'Our Home'..bes la gak=)
    -mlna-

    ReplyDelete
  2. nasib baik cik ham tak masuk harvard, kalau tak, tak kenal dah kita

    ReplyDelete
  3. huhuhu..cita2 dulu mmg nak g tmpt mcm tu gak..konon rase cam pandai..haha..sekali duk kat uia ni pon xhabes agi...

    ReplyDelete
  4. mary: ala, tak sempat tengok our home tadi. sibuk dok kat dapur. ye ke? (sebenarnye tgh layan citer tamil.. haha. bleh geng ngan cah la plak.^_^)

    wordsmith: huhu. one day, if ade rezeki, akan ku jejak kakiku ke sana jua. hihi. jejak je pun jadi la...

    fiey: takpe fi, nanti kite g same2 eh. xdela aku malu jejak kaki kat sana sorang2. hihi. takpun kite buat educational trip ke sane. ko prepare proposal eh. ahaks. :)

    ReplyDelete