Monday, June 22, 2009

Bersahabat sampai ke syurga

setelah hampir 2 minggu ber'hibernasi' di rumah, keluar juga aku akhirnya. perjalanan hujung minggu kali ni sungguh menyentuh hati.

NANSA 2nd Meeting
Alhamdulillah, segala perancangan berjalan dengan lancar. program yang sepatutnya berlangsung selama 2 hari berjaya di'ekspres'kan selama satu hari sahaja. two thumbs up for my dearest friend, Fiey, for gathering the representatives from the nursing schools in this meeting. being the so called 'pioneers' of this association surely need lots and lots of sacrifices and hard work, but i'm quite optimist that within this one year, all of us will be able to get the juniors well prepared to run the association. (optimistic: pengaruh kuat daripada perumal) ^_^

Perasaan yang aneh...
masa yang berbaki sehari, aku manfaatkan untuk bertemu sahabat-sahabat di gombak. ada beberapa individu yang aku teringin sangat untuk berjumpa, sehinggakan berdebar-debar tatkala beberapa saat sebelum mata bertentang mata (humm! apakah ini? ^_~)

words of wisdom by amni
amni, my roommate in matric, pj. i'd never met her since i went to kuantan. owh, rindu. a special friend that really taught me to treasure the knowledge. kalau ada student uia yang begitu menyanjung tinggi pada ilmu, amni lah orangnya. kalau ada student uia yang paling hormat dan selalu rujuk pada mu'allimnya, amni lah orangnya. dalam sehari, topik-topik perbualan amni mostly akan berkisar tentang subjek2 pelajarannya (hadith, al-Quran) dan ustaz n ustazah yang mengajar. tak pernah rasanya aku dengar amni mengumpat. hmmm..

on the lovely sunday morning, aku bergegas ke bilik amni (tak tau kenapa berdebar yang teramat sebelum jumpa amni. huhu), cuba untuk tak mengganggu rancangan amni ke library. she's still the same. the same dilligent, brilliant and nicest girl i've ever met. she did asked me a few questions, tapi aku jawab ala kadar. instead, aku yang tanya soalan bertalu-talu. sangat-sangat teruja bila dengar amni berceloteh. aneh sungguh perasaan ni! aku nak dengar amni bercerita lagi dan lagi. but, i know, it's time to leave. amni gave me the best souvenir of all. amni janji nak hantar email pasal article2 yang amni tulis sepanjang amni jadi RA. ^_^ . nak jadi hebat macam amni.

susah senang bersama
lepas balik dari gombak, aku bergegas pulang. ada janji yang perlu ditunaikan. teman siti (kawan baik aku sejak tadika, yang jugak jiran aku. hihi. selang sebuah rumah.) ke klia, to fetch up hajar and her friends.

sekali lagi, perasaan aneh tu muncul kembali. borak-borak dengan siti sepanjang perjalanan ke klia. aku rasa cukup tenang, ditambah pulak dengan jalanraya yang agak lengang dan bayu malam yang dingin. serious rasa macam dalam drama. watak utama, aku dan siti. hihi.

bila kecik2 dulu, kalau kena marah ngan mak atau bapak, aku akan mengadu kat siti. sampai nangis2 mengadu kat siti. like an elder sister of mine, siti akan pujuk and bagi nasihat-nasihat yang tak mungkin orang sebaya aku akan beri. sampaikan kalau nak pergi lawatan mana-mana pun, kalau aku cakap siti ada, guarantee mak akan kasi pergi. (macam babysitter pulak rasanya)

bila masuk sekolah menengah, masuk kelas arab dengan siti. i still remember that she wrote an essay about her bestfriend. no surprise, it was me that she wrote about. hihi. terharu sangat2 dah time tu. siti yang mula-mula ajar aku pakai socks, pakai long sleeves bila start masuk sekolah menengah, pakai tudung tutup dada and we do share the same interest, NASYID!! pendek kata, siti ni ala-ala ustazah peribadi aku. huhu.

i grow up with her. masuk sekolah rendah yang sama, form 1-form 3 pun sekolah n kelas yang sama. masuk form 4, aku masuk kisas, siti masuk smap kajang. siti sedih sebab nak masuk kisas sekali ngan aku (sebenarnya aku yang sedih, sebab siti takleh nak jaga aku dah.hu~). surat yang jadi penghubung. then, siti ke DQ and we finally meet again in IIUM.

bila aku nangis, she will wipe away my tears immediately. i just can't imagine who am i right now, if she is not around. hebat sungguh percaturan Allah. thank you Allah for this wonderful gift that You grant on me.


Persahabatan atas nama Allah (ustaz Adlan Abd. Aziz):
"persahabatan yang tidak dicemari langsung apa-apa niat tidak baik atau kepentingan diri atau prasangka dan perbuatan buruk"

Kalau ustaz hasrizal kata, suami isteri kena usaha untuk bercinta sampai ke syurga, sungguh, aku mahu bersahabat dengan sahabat-sahabat aku ni sampai ke syurga! dah selalu sangat aku baca orang menulis pasal sahabat-sahabat mereka yang baik setelah mereka 'tiada'. selagi mereka masih ada, i want to dedicate my deepest appreciation to all my friends out there for simply being my friends.

No comments:

Post a Comment