Monday, November 8, 2010

don't blame those emotions...

this entry is dedicated to miss hidayati. hehe



"pagi-pagi kak yat dah buat kita beremosi", i was mumbling as i began to have palpitation and my hands already trembled with fear.
"bagusla kalau dah beremosi. baru ko akan ingat sampai bila-bila", kak yat said.

so, i began to recall all those anatomy and physiology classes i attended. so, here is the theory:

The amygdala and hippocampal complex, two medial temporal lobe structures, are linked to two independent memory systems, each with unique characteristic functions. In emotional situations, these two systems interact in subtle but important ways. Specifically, the amygdala can modulate both the encoding and the storage of hippocampal-dependent memories. The hippocampal complex, by forming episodic representations of the emotional significance and interpretation of events, can influence the amygdala response when emotional stimuli are encountered. Although these are independent memory systems, they act in concert when emotion meets memory.

tak faham? ok, we might be familiar with these situations:

si A: "ingat tak masa kita pergi teluk cempedak dulu?"
si B: "mestila ingat. aku geram gila kot dengan si polan tu...bla..bla"

si C: "eh. ingat lagi tak kat cikgu ZZ?"
si B: "mestila ingat. tension kot masuk kelas dia. asyik mengamuk je... bla, bla.."

sesuatu peristiwa atau manusia akan lebih kita ingati sekiranya ada penglibatan sang emosi.
thus, in short, emotions do induce memory.

maka,

1. kalau anda beremosi ketika belajar (nota: ghairah, kecewa kerana dimarahi pensyarah), anda mungkin akan lebih mudah mengingati topik yang dipelajari.

2. kalau anda beremosi ketika melihat kemungkaran (nota: marah, benci, menyampah), anda mungkin akan sentiasa ingat supaya tidak melakukan perkara yang sama.

3. kalau anda beremosi ketika hampir exam (nota: takut, berdebar-debar), anda mungkin akan sentiasa ingat supaya tidak tidur di kelas dan buat ulangkaji lebih awal kerana memikirkan tentang perasaan takut itu.

4. kalau anda beremosi ketika orang berbuat baik kepada anda (nota: terharu), anda mungkin akan sentiasa ingat untuk mendoakan kesejahteraan orang itu.

5. kalau anda beremosi menonton berita-berita palsu di televisyen mahupun akhbar2 (nota: menyampah, mual), anda mungkin akan sentiasa ingat jika anda memiliki stesen tv anda sendiri suatu hari nanti, anda hanya akan memaparkan hanya berita-berita yang sahih.

emotional management in Islam
there is nothing wrong to have all those emotions. we are not denied being "human" and having our weak moments. we are allowed to experience all sorts of feelings, both good and bad, as long as we make a serious effort to regain our balance and composure and get back in control quickly.

MODERATE! yes. Islam teaches moderation in everything, aiming to create equilibrium so that one is always at peace. to be wise and strong human, one must be able to control of their feelings, and not the other way around.

p/s: jangan disalahkan emosi atas segala perbuatan bodoh lagi hodoh yang kita lakukan. semoga sama2 menemui kematangan dan kebijaksanaan dalam beremosi! ^_^


1 comment: