Sunday, May 17, 2009

'ibrah di sebalik kesakitan...

SOB (shortness of breath) on my first day in A&E...
it was my first day. macam biasa, monday sickness (homesick n tak bersemangat nak kerja. huu) ditambah pulak dengan my early symptoms of fever. start dengan batuk-batuk sejak malam sebelumnya. then, suhu yang terlampau sejuk di A&E worsen my condition. mula rasa sesak dada n terasa lemah seluruh badan. bila pegang dahi, terasa panas. alamak, memang dah demam ni! cuba jugak menggagahkan diri buat kerja-kerja yang simple. ambil vital signs, tolong staffnurse cucuk IM voltaren, n labelling the blood samples. time rehat, mula rasa abdominal pain (gastritis, sebab tak makan apa-apa sejak pagi). malu nak mengerang kesakitan di ward, aku menyorok kat restroom (huhu. memang tragis! nangis sorang-sorang sambil diperhatikan sorang budak perempuan yang nak ambil urine sample. ~kantoi la pulak). sampai kat rumah, makan tablet PCM 2 biji then try to have a rest. malamnya, tidur dengan hajar kat ruang tamu (rasa stuffy sangat dalam bilik n takut ganggu roommates sebab batuk tak berhenti). i failed to have a nice n plesant sleep. every 15 minutes terjaga n rasa sesak dada. sekejap menggigil, n sekejap rasa panas macam dalam oven.

MC jugak akhirnya...
this is the last thing that i plan to have. (tak mau ambil MC sebab malas nak ganti balik. hu~). pergi ke hospital as usual. siap pakai unifrom. haha. tak tau nape rajin sangat pakai uniform. then, pergi ke triage, waiting for the MA (Medical Assistant) to arrive. dah melepek dah kat triage tu. dengan sabarnya menanti with another patient that develop asthma. when the MA arrived...

MA: "dah berapa hari demam dik?"
me: "2. batuk, selsema, demam, diarrhea, headache (list out everything utk mudahkan MA tu buat clerking)
then, MA tu check my vital signs.
BP: 98/59
SPO2: 98%
PR: 54
Temperature: 39.3!!!!!!

MA: "tinggi ni dik. abang ambil darah ye?"
me: "taknakla"
MA: "masukkan air, nak?" (means kena masuk jarum branulla yang besar n kena stay lama kat ward sampai habis satu pine Normal Saline)
me: "tak maula"
MA: "la, habis tu?"
me: "saya nak jumpa doctor je. mintak MC. nak rehat kat rumah." (paksa diri untuk senyum)
MA: "ok. tapi makan PCM ni dulu, tau"

hihi. customer's right. dapat MC sehari. rehat dengan bahagianya di rumah (walaupun tak bahagia sangat sebab tak dapat balik rumah sebenar. hu~).

'ibrah di sebalik kesakitan yang dialami...
terngiang-ngiang kata-kata ust hasbullah (my fav ungs lecturer!). "kalau kita ditimpa musibah, dosa-dosa kecil kita akan dihapuskan. kalau kita tambah dengan kesabaran, boleh dapat extra, iaitu pahala." aku cuba untuk tidak mengeluh. terasa kerdil n lemah yang teramat bilamana Allah tarik semula nikmat sihat yang dikurniakan, yang mungkin telah lama aku kufuri. astaghfirullah.

terasa serba salah juga kat adik-adik jr serumah yang susah-payah menjaga aku, tapi aku pulak lebih banyak mendiamkan diri. rasa dosa pada Tuhan membungkam perasaan sehingga hilang minat untuk beramah mesra (maaf ye adik2!). syukur di atas musibah ini, tanda aku masih dalam pemerhatianNya. alhamdulillah ^_^

2 comments:

  1. hihi. bertambah la koleksi adik2 i. hu~ kamu jaga kesihatan ye (haha, pandai bagi nasihat kat orang, tapi kurang pandai utk praktik kat diri sendiri. hihi)

    ReplyDelete