Tuesday, April 28, 2009

Community Service in Sik

It was such a hectic program but yet so memorable. the 'long' journey to Sik, Kedah was very interesting indeed, though i could hardly opened my eyes (a very nice and pleasant sleep along the ride.hihi.)

subhanallah...the breathtaking view, the fresh air and the cool, crystal clear water...

'Kak' Su
the opening ceremony was held a day earlier than we planned, digabung sekali dengan majlis penyerahan anak angkat. Suriana Ariffin was announced as my foster sister and Mek Rahmah as my new 'mak'. hmm, maka bermulalah konflik diri lantaran terpaksa memanggil 'mak' baru sebagai mak. huhu. hati kecilku meraung-raung berkata, "i only have one 'mak'". "takpe2..ikhlaskan hati ye humm",trying to console myself. luckily 'Kak' Su was there, acting as a very caring and responsible elder sister to me (walaupun umur Su muda beberapa bulan dari aku. hihi. perasan muda sebentar)

Kisah kopi dan jering
bau semerbak handmade coffee kg jelutong berjaya menarik minat aku yang sememangnya coffee maniac. "suka la 'mak', kopi ni wangi, sedap sangat2", aku memuji. since i made this statement, almost every dining time, we were served with coffee. huhu. cuak jugak kalau-kalau balik ni ada kidney problem. 'Kak' Su yang gilakan jering pun sama jugak. Malu jugak sebab tak kenal pun jering tu on the first place ^_^. Jering dan petai menjadi menu utama setiap hari. (cuba sedaya-upaya menelan dengan penuh nikmat jering-jering dan petai-petai itu, tetapi gagal aku kecapi 'kenikmatan' itu. hihi). walaupun sambal yang super pedas tu berjaya diharungi oleh lidahku yang nipis, ternyata sistem pencernaan yang agak sensitif tidak mampu menahan. maka, aku ber'puasa' sambal sepanjang di sik. *sigh*

Trio di Sekolah Kebangsaan Chepir
kerinduan pada kanak-kanak cilik terubat juga. kat rumah, we were all alone with 'mak'. 'Kak' Su, Nuruddin and me were the mass speakers. bergilir-gilir untuk handle 3 main slots of the program, with the main objectives untuk meningkatkan motivasi kanak-kanak sekolah tu n menyentuh gejala-gejala sosial yang berleluasa (minum air daun ketum, merokok, tonton video lucah, etc. ~huh)

during my session (Ke Mana Hala Tujuku)...
adik Hanis ke atas pentas, membaca tugasan yang aku berikan.

"dalam masa 15 tahun akan datang, saya adalah seorang tentera udara yang gagah perkasa. isteri saya adalah seorang pekerja kilang. saya sudah memiliki sebuah kereta BMW. Isteri saya sedang dalam pantang melahirkan anak bongsu kami.."

huhu. very spesific. nak ketawa pun ada (actually dah terbahak-bahak dah pun aku kat atas pentas tu). part paling mengharukan, bila adik Hakim menangis sewaktu sesi muhasabah. terasa diri aku pun di'muhasabah' bersama. terbukti, kanak-kanak ini masih lagi suci dan lembut hati dan kitalah (orang-orang yang lebih dewasa) yang bertanggungjawab to mould them. the best session ever in this Baksis program (for me la..)

Si Kembar Empat

nabilah, nabihah, shikin n me

aku mula approach Nabilah n Nabihah (kembar seiras) waktu sukaneka. then, aku panggil Shikin untuk borak-borak with the cute little girls bila 'mak' panggil balik untuk minum petang. i love to call the four of us (shikin, nabilah, nabihah n me) as 'si kembar empat'. hihi. Alhamdulillah, hari kedua, the girls dah pakai tudung (cute sangat). surely i'm going to miss them much.


Words of wisdom by YB Mat Isa
memang musuk qalbu bila YB Mat Isa mula berbicara. terasa zuqq sangat-sangat when the true leader speaks. banyak 'ibrah yang boleh diambil. tak terbalas rasanya budi baik, layanan mak dan ayah angkat yang kami terima sepanjang keberadaan di sik. i burst into tears when he did mentioned about the true life of the villagers. hidup dalam serba kekurangan tapi masih kaya dengan nilai-nilai murni. kita??

4 comments:

  1. hu3...kembar 4...rinduye nk bertemu kembali..

    ReplyDelete
  2. sungguh saya rindu kamu shikin. hukhuk. ^_^

    ReplyDelete
  3. huk2 semua rindu2 nih. Asif no, ceq malas taip lagi journal.. huhu. Asyik update clinical posting dulu.

    ReplyDelete