Tuesday, December 8, 2009

mencintai bumi UIAM

this semester will be my final semester in IIUM. to be frank, only now i do realize how grateful i am to be in this garden of knowldege and virtue...

how i end up studying in here
menyorot kembali sejarah lama... lepas spm, dapat offer ke pusat asasi UM. tapi, aku berkeras kat mak n bapak, aku taknak pergi sebab nak tunggu offer UIA. (haha... i don't know what's in my mind at that moment... yang aku tau, aku mesti masuk UIA, even though i know nothing about UIA... humm, apakah?^_^)

my best years
i can say that being in matric pj for two years was my best years of life. i really love the environment. tempat yang aku sungguh gilai dan rindui -the LIBRARY-. bila takde kelas, sangat-sangat suka duduk di library. yang pelik, bukan untuk study subjek-subjek pelajaran, tapi searching for all genre of books. tempat baca surat khabar, a.k.a. "kapal terbang" (kak timah n ija should know this) pun dah cukup untuk menghiburkan hati aku. other than that, konsert nasyeed yang sangat banyak! i think i never miss any one of it. hoho. semua pun aku layan
ramadhan.... kenangan yang teramatlah indah apabila berterawikh di masjid sebelah UIA tu. not only during ramadhan, even waktu-waktu biasa pun rasa terpanggil-panggil untuk ke masjid tu (walaupun sisters takdela berpeluang untuk ke sana sekerap brothers... hu. sigh~)

kuantan..oh..kuantan...
what can i say after i entered kuantan campus? masjid? dari first year sampaila dah final semester ni, tiang-tiang ceracak masih lagi tersergam indah... library? buku-buku yang ada, tersangatlah limited... konsert nasyid? boleh dibilang dengan jari...

ria said: maka bersyukurlah!
apa yang tiada sering dikesalkan. inilah fitrah manusia, kan? tapi aku tak mau jadi manusia yang kufur. maka, hum, bersyukurla dengan apa yang ada di bumi UIAM ni. rasa sangat teruja bila baca entry dalam blog ibu neli menara gading..menara ilmu... al-azhar, havard dan uiam.


my dear friends,
people look up upon us- the IIUM graduants! UIAM berjaya melahirkan ramai para ilmuan. Triple ICE, satu konotasi yangtak mungkin aku jumpa di mana-mana universiti pun kat Malaysia ni. by holding firmly on the IIUM vision and mission, percayalah, anda bisa menjadi seorang Muslim yang super hebat! (kalau tak percaya, check semula visi dan misi UIAM. hihi)

manfaatkan segala apa yang kita perolehi di bumi UIAM ni. even though we may not find the true picture of IIUM among some of the residents, why don't we, ourselves become the true image of IIUM itself - potraying the true colours of IIUM - the garden of knowledge and virtue

note: pastinya jadul ber'bulu' bila baca entry aku kali ni.. hahaha

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. haha,aku x berbulu pun..depend kat org tue sendirilah nak ckp ape,kalo uia baik maka baiklah jawapannye..cume bg aku x lah sampai x bersyukur bjr di uia cuma "deep in my heart" ade timbul rase kekecewaan juga terhadap uia nie..kalo sblm masuk uia tue,expectation sgt2 la high tp bile dah masuk indah kabo dr rupo..bg aku,aktiviti2 yg dijlnkan pun lebih bersifat kenamaan dan bukan utk membina...kalo cite triple ICE brp ramai pjr2 atau staff2 di uia yg benar2 menghayati dan melaksanakan konsep ini??x perlu tanye org tapi cuba bertanye pada diri kita sendiri,adakah konsep ini benar2 kita aplikasikan??apakah uia benar2 menerapkan konsep ini dalam diri pjr2 dan staff2??tepuk dada tanya selera...dakwah itu bukan lah dilakukan hanya dgn kata2 tp juga dgn memberi contoh yg baik,sesungguhnya Nabi Muhammad SAW menyebarkan dakwah bukan dgn kata2 tp juga dgn menunjukan contoh teladan yg baik...wallahua’lam

    ReplyDelete
  3. Em, UIAM... my 'nazar' after I got result SPM is UIAM.. huhu.. Tercapai jugak matmalat tu... Alhamdulillah, bersyukur masuk UIA. (Kalau masuk U lain, jadi apalah nadiah ni...)
    Nway, nothing is perfect, right?

    Jadul: tahniah sbb berjy menembusi comment hummy ni slps berjam-jam lamanya mencuba. Usaha anda membuktikan bahawa anda pelajar UIA ni mmg tak mudah putus asa. =)

    ReplyDelete
  4. jadul: nasib baik ko tak ber'bulu'. tak sia-sia aku tunggu ko respon. huhu. dah agak dah, nampak je cam tak suka, sebenarnya ko lah student uia yang sejati. hihi. yup, bro. you are totally right. jom sama-sama kita realisasikan visi dan misi uia! yang paling penting, jadi muslim terbaik..^_^

    didy: didi, awak gi mana-mana pun i think u will be outstanding. tak sangka awak pun bersungguh jugak nak masuk uia. ^_~

    ReplyDelete
  5. rasenye mungkin we shouldn't expect too much..sbb if that thing doesn't live up to ur expection, we would be so frustrated..so kesmpulannye expect nothing, but give something so that we can make the things better..hhaha..merapu sungguh..;p

    ReplyDelete