Wednesday, August 5, 2009

Menghitung hari...

Menghitung hari...
kapankah sakit tekak dan selsemaku akan surut? dah rimas sebab kena pakai mask almost every time, esp bila naik public transport (paling tak suka bila jadi centre of attention)

Menghitung hari...
bilakah idea-idea bernas akan muncul untuk assignmentsku yang super banyak itu

Menghitung hari...
masa sudah suntuk untuk aku bermalas-malasan di rumah. banyak tugasan yang menanti di bumi Kuantan. hmm..

Menghitung hari...
when does this pandemic outbreak will be over?

one week off for all nursing students. a bless? perhaps. tapi bila memikirkan kelas-kelas yang terpaksa diganti nanti, rasa berdenyut-denyut kepala. huhu.

i received a call from Kulliyyah's office when i was handling the NurSS's meeting during that afternoon. (pidot couldn't make it as he was already got viral fever).
me: "oh, so semua students cuti sampai isnin ni?"
kak shikin: "nursing students saja. tolong inform kawan-kawan yang lain ye."
me: "ok, kak. tapi esok kitorang ada kelas dengan students allied. nak kena pergi jugak ke?"
kak shikin: "tak payah. pesan kat semua buat self-study ya."
me: "ok. thanks akak"

that's the beginning of it all. bermula dengan the 'fever outbreak' among first year students, then, mendapat arahan dari admin untuk bercuti. di'extend' pulak selama seminggu. hmm..

NOTE: bersabarlah di atas ujian ini. walaupun jadul kata semua ni bala, pasti ada hikmah di sebalik semuanya. ada 'ibrah yang boleh diambil.

1. Peliharalah alam sekitar (say no to open burning, smoking or any type of actions that may lead to pollution). ada doctor yang kata, ramai orang kena demam tropika (most probably sebab cuaca yang agak teruk sekarang ni. boleh tengok berita kat tv, betapa sangat tidak sihatnya bacaan indeks pencemaran udara kat Malaysia sekarang ni)

2. being extra hygienic (tv pun selalu pesan supaya basuh tangan properly. credits to all nurses sebab dah biasa basuh tangan dengan tertibnya - for those yang memang amalkan saja. ^_~)

3. tanda-tanda akhir zaman. perlu usaha keras untuk menambah bekal ke akhirat sana.

4. Mungkin Allah nak bagi kita rehat n banyak-banyak ingat pada Dia. mungkin sebelum2 ni kita terlampau sibuk dengan urusan dunia, sampai kita tak sedar pun yang kita dah hampir burn out. Mungkin. Allahu 'a'lam

and He Knows the best!

No comments:

Post a Comment